
NOTA DE PREMSA
El sector de la salut mental reivindica un nou model d’atenció en la societat post pandèmica
• BCN Salut Mental presenta un document que analitza la situació i proposa un protocol de bones pràctiques per al sector
Barcelona, 6 de juny del 2022 - Amb el lema “Promoció de bones pràctiques en temps de pandèmia: Re-evolucionem el model?” BCN Salut Mental ha presentat avui una guia de bones pràctiques per facilitar la millora de l’atenció a la població en els diferents aspectes assistencials, des de la prevenció i detecció precoç fins a la recuperació. L’acte ha tingut lloc en el marc de la X Jornada Salut Mental que han celebrat al Col·legi Oficial de Metges.
La pandèmia ha tingut importants repercussions sobre la salut mental de les persones, incrementant el malestar emocional, el patiment psicològic i l’aparició de trastorns mentals i de la conducta, com són els problemes emocionals, els trastorns de la conducta alimentària o els intents de suïcidi. La pandèmia ha afectat especialment la salut mental d’aquells que han patit la malaltia, a les seves famílies, a la població infantil i juvenil, a les dones, a la gent gran i als professionals sanitaris, fins a esdevenir una autèntica onada.
D’altra banda, aquesta emergència sanitària ha obligat als professionals de la salut mental i a les organitzacions sanitàries, a introduir noves eines assistencials, a desenvolupar nous instruments terapèutics i a modificar l’organització dels serveis per tal de donar resposta a unes noves i creixents necessitats d’atenció.
Davant d’aquest nou paradigma, la jornada ha intentat resoldre preguntes com si ens trobem davant de les mateixes necessitats anteriors a la pandèmia o aquestes necessitats han canviat o seguiran canviant profundament, si és suficient incorporar noves eines assistencials o s’han de transformar les nostres estratègies d’atenció a la salut mental, si es pot mantenir la mateixa organització dels serveis o calen modificacions radicals? En definitiva, si s’ha d’evolucionar o revolucionar el model.
Nou model d’atenció en salut mental, la proposta de BCNSM
Durant la jornada es va presentar el document elaborat pels professionals de Barcelona Salut Mental anomenat: Model d’atenció en salut mental, que analitza la situació actual de la xarxa pública d’atenció a la salut mental i proposa una guia de bones pràctiques. El document
considera fonamental una atenció compromesa amb el respecte dels Drets de les persones i l’exercici Ètic de les pràctiques professionals. Fa èmfasi en la importància de la continuïtat assistencial des de la prevenció i promoció de la salut fins a l’atenció des de la perspectiva de la recuperació.
Algunes de les propostes són: formació de tots els professionals de la salut mental en matèria de Drets Humans, garantir la participació i la capacitat de decisió de les persones amb trastorn mental sobre el seu procés terapèutic, l’accés a les prestacions i als serveis socials que es requereixin no ha d’estar condicionat al reconeixement del grau de discapacitat, assolir una planificació que asseguri que cada territori tindrà el CSMA, CSMIJ i CAS integrat amb l’atenció primària com a eix central, fan falta Equips Multidisciplinaris Comunitaris-Domiciliaris que donin resposta a l’atenció a la crisi i a la continuïtat assistencial de les persones amb trastorn mental a tots els territoris, desenvolupar programes i intervencions especialitzades de caràcter comunitari (evitant la institucionalització i medicalització dels joves), tancament gradual de la MILLE i traspàs del pressupost de la llarga estada en recursos comunitaris, implementar la Psicoteràpia en la pràctica clínica habitual, el finançament dels serveis ha d’anar dirigit a prioritzar els models comunitaris que potenciïn la integració, la recuperació i el respecte i promoció dels drets humans, flexibilitat dels serveis per garantir la continuïtat assistencial, Restringir al màxim els ingressos involuntaris, més recursos professionals dedicats a recerca i reconeixement de la recerca comunitària, revisió urgent dels Plans d'Estudi dels graus de Ciències de la Salut, posar en pràctica estratègies d’intervenció on-line,, definir els nous rols dels professionals assistencials, replantejament dels serveis d’acompanyament a la persona amb TMG cap a l’autonomia i construir un nou llenguatge compartit, incorporant les noves paraules que emergeixen del diàleg entre les persones afectades, els membres de l´equip professional assistencial i social.
A la mateixa jornada s’ha presentat l’enquesta realitzada entre usuaris, familiars i professionals dels diferents serveis de BCNSM, on es va demanar que prioritzessin les accions a desenvolupar de manera preferent d’entre totes les proposades al document.
Sobre BCN Salut Mental
BCN Salut Mental és una aliança estratègica entre entitats proveïdores de serveis públics en Salut Mental a la Ciutat de Barcelona, per tal de potenciar conjuntament l’experiència clínica i de gestió que faciliti la millora de l’atenció a la població en els diferents aspectes assistencials, des de la prevenció i detecció precoç fins a la recuperació, garantint la continuïtat de tot el procés terapèutic.
Formen part de BCN Salut Mental les organitzacions sanitàries: CPB Serveis Salut Mental, Grup Sant Per Claver , Fundació Vidal i Barraquer, Fundació Els Tres Turons, Grup CHM Salut Mental, l’Associació Salut Mental Horta Guinardó.
CONTACTE PREMSA:
Míriam Salazar: miriam@250grados.net – 625 69 98 70

La inauguració de la Jornada va anar a càrrec del Dr. Lluís Lalucat, president de BCN Salut Mental a més dels representants institucionals, la Sra. Pilar Solanes, en representació de l’Ajuntament de Barcelona, la Sra. Magda Casamitjana i el Sr. Jordi Blanch, del Pla Director de Salut Mental i Addiccions.
Conferència i debat “Diferents modalitats d’atenció en crisi.
Experiències internacionals”
El Dr. Joan Vegué, director de l’àrea assistencial de BCN Salut Mental
, va realitzar la introducció a la conferència-debat sobre lesdiferents modalitats d’atenció en crisi a través de dues experiències internacionals (a Londres i a París), pioneres en el desenvolupament de la intervenció en crisi i l’atenció de proximitat en el domicili, com alternativa a l’hospitalització convencional. Experiències que han demostrat ser altament efectives en quan la reducció de les hospitalitzacions i major satisfacció i responsabilitat de l’usuari en el seu propi procés de cura.
Seguidament va oferir la paraula al Professor Derek Tracy , consultor psiquiatre i director clínic dels programes de Crisis, hospitalització i rehabilitació a l’Oxleas NHS Foundation Trust a Londres, que va presentar el model comunitari aplicat al Regne Unit.
Presentació: “Home Treatment in the United Kingdom. Current practice, future developments”
A continuació el Dr. Vassilis Kapsambelis, psiquiatre i psicoanalista, membre de l’Associació de Salut Mental al distric-te 13 de París (AMS13) , va realitzar la seva intervenció explicant el model de tractament de crisi en un programa comunitari de salut mental en el districte 13 de París. Presentació : “Treating crisis in a community mental health program the experience of the 13en district of Paris” . Per finalitzar es va obrir un espai a on els assistents varen poder realitzar preguntes als conferenciants.
L’Atenció Domiciliaria i a la Comunitat en els Serveis de BCN Salut Mental:
Experiències rellevants
El Dr. Lluís Mauri, coordinador de la comissió de recerca de BCN Salut Menta
l, va obriraquesta taula a on es van presentar cinc de les experiències innovadores i rellevants de l’atenció domiciliaria i a la comunitat, escollides d’un total de 14 que van fer arribar els equips al comitè organitzador. Els resums de les 14 experiències es troben publicades a la web de BCN Salut Mental - Experiències rellevants.
Les experiències presentades van ser:
- Unidad de hospitalitzación a domicilio (UHPAD) del Área Integral de Salut Barcelona. (CPB SSM i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) Presentació per Alex Keymer
- Equip Clínic d’Intervanció a Domicili (ECID). (Fundació Vidal i Barraquer). Presentació per Mark Dangerfield
- Kidstime. (Grup Sant Pere Claver). Presentació per Ariadna Pérez
- Programa d’Atenció Domiciliar Intensiva (PADI). (Associació Salut Mental Horta Guinardó). Presentació per Oriol Esteve
- Servei Integral Atenció al Domicili BCN SM (SIAD). (Fundació CPB, Fundació Tres Turons, Fundació CHMLC, Fundació Sant Pere Claver). Presentació per David Lascorz
Tallers simultanis
Per la tarda es van realitzar 4 tallers simultanis sobre temes tant cabdals com la vinculació al joves, les potencialitats i límits d’aquestes noves modalitats d’atenció a la crisis, les característiques de la intervenció al domicili i experiències en primera persona dels usuaris d’aquests nous serveis:
Com Vinculem als Joves?
Presentacions introductòries:
Assumpció Soriano (Consulta Jove - Grup SPC), Fidel Villalonga (Servei Reh. Joves - F3T),
Judit Anglès (Espai TPI -Grup CHM), Marta Montaner (ECID – FVB)
Moderació: Mercè Teixidó
Intervenció en Crisi. Potencialitats i Límits
Presentacions introductòries:
Marta Berruezo (PSI - ASMHG), Nati López (PADI - FVB), Ferran Mancera (Equip sense sostre - Grup SPC) Anna Martín (UHPAD - Hosp. Sant Pau / CPB
Moderadora: Francesca Asensio
Atenció en el Lloc de Vida
Presentacions introductòries:
Laura Canales (SALL - F3T), Bibiana Ruiz (Residències - CPB), Maria Romeu (Atenció domiciliaria - ASMHG), Francisco Villegas (Pisos amb suport - CHM)
Moderadora: Marisa Garcia-Duran
L'avaluació de serveis des de l'experiència en primera persona
Presentacions introductòries: Participació de per-sones usuàries i/o familiars dels serveis a l’entorn de vida presentats en la jornada.
La Jornada va finalitzar a les 18h amb molt bona valoració per part dels assistents i dels col·laboradors. Moltes gràcies a tots els col·laboradors i assistents a la jornada.