Síntesi IX Jornada Tècnica BCN Salut Mental

Imprimir

El passat 14 de març es va celebrar al Col·legi Oficial de Metges la IX Jornada BCN Salut Mental amb el títol "Salut Mental a l’entorn de vida. Un nou repte” amb una gran assistència de professionals i participants de l'àmbit.

La inauguració de la Jornada va anar a càrrec del Dr. Lluís Lalucat, president de BCN Salut Mental a més dels representants institucionals, la Sra. Pilar Solanes, en representació de l’Ajuntament de Barcelona, la Sra. Magda Casamitjana i el Sr. Jordi Blanch, del Pla Director de Salut Mental i Addiccions.  

 

 

Conferència i debat “Diferents modalitats d’atenció en crisi.

 Experiències internacionals” 

El Dr. Joan Vegué, director de l’àrea assistencial de BCN Salut Mental, va realitzar la introducció a la conferència-debat sobre lesdiferents modalitats d’atenció en crisi a través de dues experiències internacionals (a Londres i a París), pioneres en el desenvolupament de la intervenció en crisi i l’atenció de proximitat en el domicili, com alternativa a l’hospitalització convencional. Experiències que han demostrat ser altament efectives en quan la reducció de les hospitalitzacions i major satisfacció i responsabilitat de l’usuari en el seu propi procés de cura.

 

 

Seguidament va oferir la paraula al Professor Derek Tracy, consultor psiquiatre i director clínic dels programes de Crisis, hospitalització i rehabilitació a l’Oxleas NHS Foundation Trust a Londres,  que va presentar el model comunitari aplicat al Regne Unit.

 Presentació: “Home Treatment in the United Kingdom. Current practice, future developments”

A continuació el Dr. Vassilis Kapsambelis, psiquiatre i psicoanalista, membre de l’Associació de Salut Mental al distric-te 13 de París (AMS13), va realitzar la seva intervenció explicant el model de tractament de crisi en un programa comunitari de salut mental en el districte 13 de París.

 Presentació: “Treating crisis in a community mental health program the experience of the 13en district of Paris”

 

 Per finalitzar es va obrir un espai a on els assistents varen poder realitzar preguntes als conferenciants.

 

L’Atenció Domiciliaria i a la Comunitat en els Serveis de BCN Salut Mental: 

Experiències rellevants

 

El Dr. Lluís Mauri, coordinador de la comissió de recerca de BCN Salut Mental, va obriraquesta taula a on es van presentar cinc de les experiències innovadores i rellevants de l’atenció domiciliaria i a la comunitat, escollides d’un total de 14 que van fer arribar els equips al comitè organitzador. Els resums de les 14 experiències es troben publicades a la web de BCN Salut Mental - Experiències rellevants.

 Les experiències presentades van ser:

·     Unidad de hospitalitzación a domicilio (UHPAD) del Área Integral de Salut Barcelona. (CPB SSM i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau). Presentació per Alex Keymer

·      Equip Clínic d’Intervanció a Domicili (ECID). (Fundació Vidal i Barraquer). Presentació per Mark Dangerfield

·      Kidstime. (Grup Sant Pere Claver). Presentació per Ariadna Pérez

·      Programa d’Atenció Domiciliar Intensiva (PADI). (Associació Salut Mental Horta Guinardó)Presentació per Oriol Esteve 

·    Servei Integral Atenció al Domicili BCN SM (SIAD). (Fundació CPB, Fundació Tres Turons, Fundació CHMLC, Fundació Sant Pere Claver). Presentació per David Lascorz

 

Tallers simultanis

 

Per la tarda es van realitzar 4 tallers simultanis sobre temes tant cabdals com la vinculació al joves, les potencialitats i límits d’aquestes noves modalitats d’atenció a la crisis, les característiques de la intervenció al domicili i experiències en primera persona dels usuaris d’aquests nous serveis:

 

·         Com Vinculem als Joves?

Presentacions introductòries:

Assumpció Soriano (Consulta Jove - Grup SPC), Fidel Villalonga (Servei Reh. Joves - F3T),

Judit Anglès (Espai TPI -Grup CHM), Marta Montaner (ECID – FVB)

Moderació: Mercè Teixidó

 Síntesi del taller

 

·         Intervenció en Crisi. Potencialitats i Límits

Presentacions introductòries:

Marta Berruezo (PSI - ASMHG), Nati López (PADI - FVB), Ferran Mancera (Equip sense sostre - Grup SPC) Anna Martín (UHPAD - Hosp. Sant Pau / CPB

Moderadora: Francesca Asensio

       Síntesi del taller

 

·         Atenció en el Lloc de Vida

Presentacions introductòries:

Laura Canales (SALL - F3T), Bibiana Ruiz (Residències - CPB), Maria Romeu (Atenció domiciliaria - ASMHG), Francisco Villegas (Pisos amb suport - CHM)

Moderadora: Marisa Garcia-Duran

        Síntesi del taller

 

·         L'avaluació de serveis des de l'experiència en primera persona

Presentacions introductòries: Participació de per-sones usuàries i/o familiars dels serveis a l’entorn de vida presentats en la jornada.

 

La Jornada va finalitzar a les 18h amb molt bona valoració per part dels assistents i dels col·laboradors.

Moltes gràcies a tots els col·laboradors i assistents a la jornada.

 

 

Entitats proveïdores de:

                                 

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews